• +420 608 355 661
  • |
  • info@bdorg.cz
  • |
  • Josef Budina - Smilova 397, 530 02 Pardubice

Návrh kuchyně podle našich špičkových bytových projektantů

Při volbě nové kuchyně je důležité stanovit její účel, funkčnost a vzhled. Zda kuchyň oddělit jako samostatnou místnost určenou pouze pro přípravu pokrmů, či ji propojit s obývacím prostorem. V jakém tvaru a stylu bude, jaké spotřebiče budou nejvhodnější, z jakých materiálů a v jakém barevném provedení.

Tvar kuchyní

Prvním krokem je určit jaký tvar bude kuchyně mít. Tvar se pochopitelně odvíjí od dispozic místnosti. V úvahu je důležité vzít nejen velikost místnosti, ale také umístění dveří, oken nebo radiátorů. A jaký tvar kuchyně zvolit? Lze si vybrat z několika variant. Například kuchyně ve tvaru písmene L, která je nejvíce populární zejména pro velký úložný prostor. Nejčastěji se objevuje v bytech panelových domů. Další variantou je kuchyň ve tvaru písmene I, kde se podélně členění používá záměrně pro podtržení délky kuchyně. Pro oddělení kuchyně od obývacího prostoru je pak vhodné zvolit kuchyni ve tvaru písmene U, kde je jedna část situovaná do prostoru a může být doplněna barovým posezením. Jestliže se rozhodneme pro toto či jiné doplnění, vznikne nám další typ kuchyně ve tvaru písmene G. Další možností jsou kuchyně řešené do oblouku. Jsou ale na výrobu náročnější, a proto i dražší. Nicméně atypické tvary dodají kuchyni na originalitě. Ke každému tvaru kuchyně lze připojit i ostrůvek. Je ale nutné dodržovat dostatečnou vzdálenost od kuchyňské sestavy. Ostrůvek pak může sloužit jako další úložný prostor, pracovní plochu či varné nebo mycí centrum.

Moderní, rustikální či klasický styl kuchyně

Dalším krokem je pak určení stylu, ve kterém kuchyně bude. Stylů je nepřeberné množství, můžete proto vybírat ze základních typů, jako je moderní, rustikální či klasický. Také se můžete rozhodnout pro kombinaci několika stylů a od každého přidat několik prvků.

Úložné prostory

Důležité je myslet i na úložné prostory. Každá domácnost má jiné požadavky a jiné množství věcí skladovaných v kuchyni. Nicméně každá kuchyně by měla obsahovat spíž či potravinovou skříň k uchování konzerv, zavařenin a podobně. Dále prostornou skříňku mezi mycím a varným centrem na nejčastěji používané nádobí. Nedílnou součástí každé kuchyně jsou určitě i zásuvky na drobné náčiní, jako jsou nože, příbory nebo vařečky. Umisťují se hned pod pracovní desku, takže se nemusíte zbytečně ohýbat. Jednoduchým způsobem, jak si ušetřit pracovní plochu, je vyčlenit jednu skříňku na drobné spotřebiče, jako je mixér, topinkovač a jiné.

Umístění kuchyňských spotřebičů

Podstatné je samozřejmě i dodržovat pravidla umisťování kuchyňských spotřebičů, a stejně tak i respektovat další bezpečnostní normy. Mezi různými spotřebiči a dalším zařízením jsou určeny nutné rozestupy, které je potřeba respektovat. A které to jsou? Například vzdálenost kolem varného centra. Mezi varnou deskou a digestoří by měla být 65-70 cm mezera (u plynového vařiče je to pak mezera 70 cm a vyšší). Další vzdáleností vzhledem k varné desce je svislá boční stěna (například potravinová skříň). Mezera by měla být alespoň 30 cm velká. U mycího centra jde hlavně o možnost poranění elektrickým proudem. Proto by mezera mezi mycím centrem a elektřinou měla být větší než na dosah ruky.

Ostatní

A na co si dát ještě pozor? Při sestavování kuchyně je důležité počítat s několikacentimetrovou rezervou, myslet na kolizní místo u horních skříněk a kolem rohů. Všechny kuchyňské prvky musí být funkční (dají se otevřít tak, aby do ničeho nenarážely).

Nahoru